Induló babamasszázs

Új babamasszázs tanfolyam indul!

  2019. augusztus 15-én!

 

Várja jelentkezésedet az oktató, Polgári Anett!


Kismama masszázs

Lazító, pihentető és bőrfeszességet támogató, terápiás ayurvédikus kismama masszázs a várandósság idején!

Hírmorzsák

Tudtad-e, hogy a babamasszázsban részesülő babák fizikailag és érzelmileg is fejlettebbek azoknál a babáknál, akiket nem masszíroztak rendszeresen?

Ayurvédikus személyiség- és testalkat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
 
Az Ayurvéda megközelítése az emberi személyiségek tekintetében igen egyedi és izgalmas felfedezésekkel teli. Az emberi személyiség, valamint annak bonyolult tudati mintázata vizsgálatára a pszichológiánál jóval kifinomultabb feltérképezése adott a védikus filozófiai elveknek köszönhetően.
 
Az Ayurvéda 3 fő testalkatot nevez meg, de ennek milliónyi kombinációja figyelhető meg az életben. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nagyon ritka az is, ha valakit egyértelműen besorolhatunk egy adott típusba.


A 3 fő testalkat:
 
Vata ember – az éter és levegő könnyed dominanciájával
Pitta ember – a tűz elem törekvő, változékony jelenlétével
Kapha ember – a víz és föld nehézkes és stabil erejével
 
 
Az Ayurvéda szerint testalkatunk legnagyobb meghatározója az apa és az anya tudati felépítése. Fogantatáskor döntő, hogy az édesanya méhében, valamint a szaporító nedvekben (petesejt és hímivarsejt) mely elemek voltak dominánsak a megtermékenyüléskor. Fontos tényező az édesanya személyisége, akiben a magzat 9 hónapon át fejlődik. Az anya szervezetét, szöveteinek minőségét befolyásolják az étkezési szokások (egyoldalúan, avagy vegyesen, kiegyensúlyozottan táplálkozik az anya a várandósság előtt és főleg alatt).
 
 
Az édesanya várandósság alatt tanúsított magatartási mintái érvényesülnek a babán is. Gondoljunk csak bele. Adott egy nedves közeg, ahol a baba békésen növekszik (nedvesség = magzatvíz). A vízről kutatások igazolják (lásd Masaru Emoto vizsgálatai), hogy rácsszerkezete az ember különböző érzelmi megnyilvánulásaira változik. Megfigyelték ugyanis, hogy boldog és az ember pozitív gondolataira gyönyörű kristályos szerkezetű volt a víz mintázata, míg negatív érzelmi állapotkor (pl. harag, düh) zavaros, sötét mintázatot kaptak. Az édesanya testének vízháztartása, így a magzatvíz rácsszerkezete is hordozza az édesanya valamennyi érzelmi megnyilvánulásának lenyomatát. Az anyukának így nagy és egyszerre szép feladata önmagát az érzelmi egyensúly, a béke állapotában tartani, ha szeretné, hogy magzata is egészséges lelkületű és ezáltal fizikailag is erős legyen.
 
A víz rácsszerkezetének változása
(betegség, béke, harag és szeretet hatására)
 
A baba az anyaméhben megélni az édesanya minden fájdalmát, ugyanakkor örömét, boldogságát is. Már az anyaméhben kialakulnak a baba konfliktusoldó stratégiái, éppen úgy, ahogyan édesanyjától a 9 hónap során „látja”, átéli. így válik érthetővé az a magyar mondás, mely szerint: „Nem esett messze az alma a fájától” vagy a „Nézd meg az anyját, vedd el a lányát” népi bölcsesség. Ha biológiailag vizsgáljuk ezt a folyamatot, akkor a baba és a mama közös idegrendszerével is alátámasztható az elmélet. Az anya idegrendszere egy sűrű, szövevényes hálózat, mely szállítja a baba felé is az impulzusokat. Az anya és a baba közötti erős érzelmi kapcsolat a születést követő 5-7 évig is fennáll mindaddig, amíg a baba öntudatára nem ébred és ki nem alakul a saját erkölcsi értékrendje (mit szabad és mit nem, mi jó és mi kevésbé jó)

Mi a jelentősége az ayurvédikus személyiség feltérképezésének?
 
A babamasszázs tanfolyam kezdete előtt, de az Ayurvédiában valamennyi felnőtt masszázsterápiája előtt meghatározzuk a baba és a mama, avagy a felnőttek ayurvédikus testalkatát.
  

Az Ayurvédikus testalkat magyarázza: 
-          az egyes emberek lelki kihívásait, mely meghatározza az ember külső és belső fizikai adottságait
-          az egészségügyi kihívásokat, hajlamosító tényezőket
 
Az Ayurvédikus testalkat ismeretében:

 -          megfelelő olajos készítményt választunk a kezeléshez, mely jól fogja kompenzálni a testalkat testi-lelki adottságait (pl. Vata embert a könnyed, mozgékony éter és levegő elemek dominanciája miatt lassítunk, nyugtatunk)

-          fel tudunk állítani egy ideális napi rutint, életmódot (hogyan egyensúlyozza magát az ember a munkahelyén, a kapcsolataiban, a mozgáskultúráját tekintve)

-          tanácsolható egy ideális táplálkozási norma

-          amennyiben szükséges, a szervezet méregtelenítése is javasolható, mert a test salaktalanítása igen sok egészségügyi panaszt képes megszüntetni

-          babák esetében sok egészségügyi panasz kezelhető szintén, pl. hasfájás, puffadás, székrekedés, álmatlanság, az izomzat görcsös pontjainak oldása

 
Ha ismerjük valakinek az ayurvédikus testalkatát, az sokat segít a mindennapokban az adott személy megértésében. Mivel ismerjük a lelki kihívásait, segíthetjük, bátoríthatjuk őt, és elkerüljük vele a felesleges konfliktushelyzeteket. Ez főleg családi és munkahelyi környezetben fontos, hiszen békés állapotban mindenki együttműködőbb és termékenyebb.
 
A baba-mama kapcsolatok estében a mama és a baba testalkata eredményez egyfajta kapcsolati lehetőséget. Így megismerhetővé válnak azok a kényes pontok, amelyre az anyukának mindenképpen oda kell figyelnie, orvosolnia kell, másrészt nyilvánvalóvá válnak azok a pozitív kapcsolati tényezők is, melyek mind a baba, mind a mama megelégedésére válnak. Babamasszázs tanfolyamainkon fontosnak tartjuk ezen ismeretek elméleti oktatását is.
 
 
Az Ayurvédikus személyiség- és testalkat szanszkrit elnevezése: PRAKRUTI 
 
IWIW megosztásStartlap kedvenchezGoogle könyvjelzőTwitterAjánlás a linkter.hu-raAjánlás a vipstart.hu-raFacebook
Ma 2024. március 19., kedd, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Ajándék kismamáknak

Lepd meg kismama ismerősödet ajándék babamasszázs tanfolyammal!

 

Ayurvédia a Facebook-on



Szavazás

Tudtad-e, hogy az ayurvédikus testtípus ismeretében alakíthatók a babák szellemi-testi képességei?
 
RocketTheme Joomla Templates